Neden Çay İçilmeli?

Yeşil çay, siyah çay, bitki çayları… Böbrek iltihabından şişmanlığa, öksürükten saç dökülmesine kadar türlü derdin devası Çay dünyanın gürültüsünü unutmak için içilir…
T’Ien Yi Heng’in bu sözü ne derece doğru bilinmez. Ama bilinen o ki, çay ve tabii ki bitki çayları her derde deva olma misyonunu elden bırakmıyorlar. Tarihi bilinmemekle birlikte yeşil çayın siyah çaydan çok daha eski olduğu sanılıyor. Çünkü yeşil çay altlığı olmayan fincanla servis yapılırken, siyah çay altlıklı fincanla servis yapılırmış. Fincan altlıkları modern dönemin tipik bir buluşu olduğundan, yeşil çayın, mayalanmış siyah çaydan daha önce içildiğine inanılıyor. Fincan başına yalnızca dört kalori içeren bu müthiş içeceklerin; siyah çay ve bitki çaylarının bakın ne gibi faydaları var: Bedenin tüm uzuvlarında kan dolaşımını kolaylaştırır; uyanık kalmayı sağlar, zihin açıklığı verir.

Yorgunluk ve depresyonla savaşır; canlandırır. Cildi temizler ve gerer, idrarı temizler. Gözleri parlaklaştırır, vücudun direncini artırır; metabolizmayı yeniler, kan yapar ve alkol, nikotin, yağın atılmasını çabuklaştırır. Papatya, nane ve adaçayları mide, göğüs ve boğaz ağrıları ile öksürüğe iyi gelir. Mayalanmamış yaprakları (yeşil çay mesela) üzerine sıcak su dökerek içmek özellikle kalbe iyi gelir, tansiyonu düşürür. Yeşil çayda bol miktarda C vitamini vardır. Ayrıca A, B ve B1 – 2 – 3 vitaminlerini de içerir. Başka minerallerin yanı sıra, kalsiyum, potasyum, fosfor asidi, magnezyum, bakır, çinko, nikel, karotin, flüor, tanen ve elbette kafein ihtiva eder. (Çay müptelaları Dost Yayınları’ndan çıkan “Çayın Kültür Tarihi” adlı kitabı mutlaka okumalılar.)

Sitemiz daha verimli ve hızlı çalışabilmesi için yasalar ve kanunlar çerçevesinde çerezler Kullanmaktadır. Çerezler Politikasını İnceleyebilirsiniz.